maandag 27 augustus 2007

Thrillseekers zoeken steeds vaker langzame dood


Nieuwe trend onder avonturiers ‘zorgwekkend’

Eigenlijk is het niets nieuws, thrillseekers flirtten altijd al met de dood: Basejumping, freediving, roadluge, skiën zonder stokken en natuurlijk zwemmen met haaien. Maar nu een nieuwe niche binnen het thrillseekersuniversum steeds vaker gokt op de ‘langzame pijnlijke dood’ in plaats van de ‘spectaculaire snelle blessure’ spreken autoriteiten hun zorg uit

Het kon natuurlijk niet lang op zich laten wachten: de klimaathype heeft ook de risicominnende bevolking bereikt. “Met de smeltende ijskappen neemt een prominent deel van ons activiteitenterrein af,” aldus de opvallend goed gekapte Egbert Wierema van Het Thrillseekers Genootschap Risk For Life. “Wij hebben nu van de nood een deugd gemaakt en springen in op de golf aan moderne risico’s. Al Gores statistieken laten bijvoorbeeld zien dat het steeds gevaarlijker wordt om in Bangladesh te wonen, waarom dan niet emigreren?” Dat diezelfde statistieken ook een verblijf in Nederland afraden stemt Wierema trots: “Iedere Nederlander leeft op het randje, hoewel dat misschien ook gewoonte is.”

De eenentwintigste eeuw schept steeds meer mogelijkheden voor de ‘lange-termijn-thrills’. Sommigen melden zich aan als bouwvakker in Peking, anderen zetten in op het aangename risico van een sigaretje of een extra glaasje. Met name de run op fastfood is steeds duidelijker te zien. “Waarom gaan voor de korte kick als je een leven vol risico tegemoet kan gaan?” laat pionier Brent Javier vanuit zijn nieuwe verblijfplaats in Florida weten. “Hier in Florida is het dubbel feest, je hebt natuurlijk altijd kans op een orkaan, maar ook een ruime keuze aan potentieel achterstallig onderhouden pretparken, en dan heb ik het nog niet eens over de Amerikaanse keuken.”

Zorginstellingen plaatsen kanttekeningen bij de nieuwe trend. Vooral Trude Buys van de Federatie Evangelische Zorg-organisaties uit haar kritiek: “Een arm hebben we zo weer in de kom en iemand die op slag dood is, ja, dat is voor ons niet echt een issue. Het is natuurlijk prettig dat een groep nu positief naar ernstige ziektes kijkt, maar terminaal zieken hebben we al genoeg.” Zorgverzekeringen maken zich minder zorgen. Ohra heeft nog geen betaalbare polis voor de thuisblijvers, maar de thrillseekers die kiezen voor emigratie naar een ontwikkelingsland lijken de concurrentiepositie van de verzekeringsmaatschappij met de Banglapolis aanzienlijk te kunnen verbeteren.

Geen opmerkingen: