maandag 27 augustus 2007

Bolshop verwerpt digitale devaluatie uitwerpselenkunst

Kunstenaars blijven tegen veilen van werk op internet

Door onze redacteur
Rotterdam, 18 aug. Beeldend kunstenaar Geert van Fastenhout (71) heeft zijn brief al teruggestuurd naar het Instituut Collectie Nederland (ICN). En nee, hij wil niet dat de overheid de 22 schilderijen die hij veertig jaar geleden maakte in het kader van de Beeldende Kunst Regeling (BKR) gaat veilen op eBay. “Ik wil alles terug.”

Nog eens stap verder in zijn reactie op het ICN is de onlangs gelauwerde Michiel Bolshop (56). Hij wil niet alleen zijn werk terug, maar wenst ook een publieke verontschuldiging van het ICN voor de imagoschade die hij door de verkoop van zijn werk op eBay heeft opgelopen. “Het is funest voor het beeld dat men van mij heeft en de marktwaarde van mijn vroege werk als het voor een paar tientjes op eBay komt,” aldus Bolshop.

Bolshop, die grote naam maakte in de bescheiden kring van de naoorlogse abjecte kunst, werkt al decennia lang enkel met materialen afkomstig uit zijn eigen lichaam. Het werk dat geveild wordt door het ICN is een in kopergegoten uitwerpsel in de vorm van een ‘M’ uit 1971. Bolshop zegt dat het hierbij om een sleutelwerk in zijn oeuvre gaat, omdat het één van de weinige werken is waarbij het oorspronkelijke lichaamsmateriaal zelf afwezig is. “Deze is in het proces van het gieten geofferd.”

Conservator Jones Mauve, verantwoordelijk voor de selectie van de te verkopen werken gemaakt tussen 1968 en 1975, licht telefonisch toe dat hij de ‘vergissing’ betreurt en het werk van de verkooplijst af zal halen. “U moet begrijpen dat eind jaren zestig er een ware hausse aan uitwerpselkunst is gemaakt en dat het in de depots van het ICN tussen alle poep en plas moeilijk is om de bewerkte drollen op kwaliteit te schatten. Het feit dat Bolshops werk op eBay terecht is gekomen moet eigenlijk als compliment worden opgevat. De meeste werken in deze categorie worden niet eens ter verkoop aangeboden, maar simpelweg doorgespoeld.”

Geen opmerkingen: