maandag 24 september 2007

Poetin verder als Ruslands schaduw

van onze redactie buitenland

Nu Poetins laatste ambtstermijn tegen zijn einde loopt nemen de speculaties over zijn mogelijke opvolger steeds grotere vormen aan. Poetin zelf gooide gisteren olie op het vuur door te declameren dat hijzelf verder zal gaan als de schaduw van zijn nog onbekende opvolger. De ‘mens- naar-schaduw –metamorfose’ is een speciale techniek die hij leerde in zijn eerdere carrière bij de KGB.

Over de mogelijke gevolgen van de metamorfose is weinig tot niets bekend, maar volgens Poetin zelf zal zijn invloed in ieder geval niet afnemen. “Ik zal niet in de schaduw staan van mijn opvolger, ik zal zijn schaduw zijn”, zo sprak de president in Moskou. In 2012 zal Poetin vervolgens wettelijk weer verkozen kunnen worden. Hoewel Poetin bekend staat om zijn verrassende politieke manoeuvres kwam de aankondiging ook voor verschillende Kremlinologen zeer onverwacht.

De geruchten gingen al langer dat de buitengewoon populaire president in een aangepaste vorm zou verder regeren, bijvoorbeeld in een rol met veel politieke invloed zoals hoofd van het nieuw te creëren GAS-OPEC. De analisten hadden deze tactische gedaanteverwisseling echter niet overwogen. Volgens een voormalige KGB-lid is een dergelijke metamorfose nog nooit gepresteerd voor een vierjarige periode. “Een bijna onmogelijk neo-Kafkaiaans plan”, aldus een anonieme bron.

Het wekt enige verbazing op dat Poetin geen wijziging van de grondwet doorvoert die een derde termijn mogelijk zou maken, het zou hem ten slotte een knip van de vinger kosten. Poetin-biograaf Alexander Rahr stelt echter dat Poetin teveel een man is die de wet zegt na te leven. “Het tornen aan de grondwet past dan ook niet bij zijn imago, het breken met de natuurwetten echter wel”.

“Dit plan is van nationaal belang aangezien ik de enige mogelijke leider van Rusland ben”, sprak de president zelf. Het is nog onduidelijk hoe de presidentskandidaten zullen reageren op de aankondiging. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat de opvolger van zijn schaduw zal ontkomen.

Geen opmerkingen: