

redactie lifestyle
Door Fred Baggen
De 37-jarige John E. Simus, die al zijn hele leven een fascinatie voor het oude Egypte heeft, ging de afgelopen twee maanden vier keer onder het mes en deed vrijwillig afstand van zijn reukorgaan om de‘tijdloze, mythische schoonheid van de sfinx van Gizeh te evenaren,’ zoals hij het zelf verwoordt.
‘Dit is wat ik altijd al heb gewild,’ aldus een dolgelukkige Simus. ‘Op 13-jarige leeftijd, toen mijn klasgenootjes voor het eerst dance halls bezochten, of droomden van een carrière als actrice of sportman, koesterde ik de wens om ooit noseless door het leven te gaan. Of hij in de toekomst spijt zal krijgen van de onomkeerbare operatie, betwijfelt hij ten zeerste. Wel geeft hij te kennen dat hij zijn verdere leven rekening zal moeten houden met het anatomische nadeel van ademen door de mond, maar Simus’ nieuwe uiterlijk biedt volgens eigen zeggen ook een aantal bijkomende voordelen. Zo is verkouden worden zo goed als uitgesloten omdat het slijmvlies en de bijholten geen invloed meer uitoefenen op de processen die op de neusholte inwerken bij het in- en uitademen. En dus hoort een zakdoek voorgoed tot het verleden. Ook door een alledaagse impuls als niezen zal hij nooit meer geplaagd worden. ‘Volgens mijn arts bestaat de mogelijkheid dat geregeld kleine hoeveelheden snot via de keel afgevoerd worden naar mijn maag, maar dat is zo’n beetje het ergste ongemak,’ verklaarde Simus met nasale stem tijdens een met veel media-aandacht omgeven persconferentie.
Behandelend cosmetisch chirurg Allen Smith, die in 1989 zijn Body Correction Clinic oprichtte en snel furore maakte bij de naar eeuwige jeugd hunkerende acteurs van Hollywood, sprak van ‘een geslaagde operatie, die niet of nauwelijks afwijkt van de gebruikelijke klinische correcties die ons team hier dagelijks uitvoert, zoals het aanbrengen van borstimplantaten, het transplanteren van zonnebankhuid, vetreductie, kaaklijncorrecties en the usual nose jobs.’
Desgevraagd hebben zowel patiënt als arts duidelijke meningen over de ethische kant van dergelijke operaties. Zo geeft Simus aan dat hij nooit iets aan zijn handen zou laten veranderen: ‘Een weirdo in mijn vriendenkring vertelde dat hij aan elke hand vier vingers zou willen hebben, net als de stripfiguren van Disney. Maar dat gaat mij te ver. Way too extreme.’ Vanuit zijn vakethiek heeft ook Smith vastomlijnde grenzen voor ogen. Zo weigert hij patiënten die jonger zijn dan 12 jaar. Voorts waagt hij zich niet aan zogenoemde ethnic beautifications, zoals het binden van de voeten, zoals in het oude China gebruikelijk was bij vooraanstaande dames, het oprekken van de nek door het plaatsen van ringen of het afplatten van het achterhoofd, zoals Latijns-Amerikaanse Indianenstammen plachten te doen.
‘Voor de meeste mensen is het verwijderen van een deel van het gelaat beyond the limit,’ zei de chirurg tegen de te hoop gelopen journalisten en medici. ‘Voor zover we weten heeft nog nooit iemand vrijwillig zijn neus laten verwijderen. Wel is er een man in Nieuw-Zeeland die helemaal gek is van haaien. Hij heeft jaren geleden een dentale correctie ondergaan en zijn tanden laten slijpen in de vorm van shark teeth. Ook kennen we mensen die met een gevorkte tong hun interesse voor lizards willen benadrukken. Dankzij progressievelingen als John Simus worden de grenzen van het esthetisch ideaal dat mensen nastreven opgerekt en slechten we de drempels die door de algemene opinie worden opgeworpen. Zo kunnen anderen, die ook niet helemaal tevreden zijn over bepaalde delen van hun lichaam, op een verantwoorde en maatschappelijk geaccepteerde wijze hun schoonheidswens verwezenlijken.’
Na een marathonoverleg in Den Haag is de richtingenstrijd in het kabinet eindelijk beslecht: premier Balkenende zal deze zomer doorbrengen op mini-camping 't Kwedammertje, bij Kwadendamme. Zijn vice-premiers Bos en Rouvoet zullen respectievelijk in Bretagne en op de Veluwe de zomer doorbrengen.
Problemen ontstonden toen bleek dat alle drie de bewindspersonen op viersterrencamping Domaines Des Ormes in Noord-Frankrijk wilden staan. Met name de kinderen van Balkenende en Bos kunnen zeer slecht met elkaar overweg. Afgesproken is nu dat de favoriete bestemming zal worden afgewisseld tussen de drie partijen.
Onder het motto: “zinnen kunnen korter, grappen mogen platter en laten we niet alles in het midden laten” gaat Stichting Lezen in samenwerking met Uitgeverij De Bezige Bij deze zomer vereenvoudigde en vooral leukere versies van topstukken uit de vaderlandse literatuur uitgeven. Eindelijk kunnen Eline Vere, Van de Koele Meren des Doods en de Donkere Kamer van Damocles dan ook lekker mee op vakantie worden genomen.
De Stichting heeft als doelstelling mensen aan het lezen krijgen, maar heeft al jaren te kampen met stapels onverkoopbare ‘literatuur’. Met deze oplossing lijkt het gat in de leesmarkt eindelijk te zijn gevonden. Meinderts: “Zeg nou zelf, Van De Koele Meren des Doods gaat over jeugdprostitutie, De Donkere Kamer van Damocles over oorlog en schizofrenie en Eline Vere was toch ook gewoon een hoer. Een schrijver met wat meer gevoel voor drama weet daar wel wat van te maken.” Verkoopbare, vlotte namen als W.F.H., Coup en Eed moeten het succes vergroten.
Het Amerikaanse nieuwsstation CNN heeft afgelopen dinsdag de rechten van het spel Risk verworven. Het wereldberoemde bordspel wordt geproduceerd door de spellenfirma Hasbro en de copyrights zijn in handen van de gebroeders Parker. CNN telt voor de rechten 382 miljoen dollar neer, door analisten aan de hoge kant ingeschat.
De definitieve vaststelling van het eindklassement van het sportevenement wordt door wielerbond UCI geschat op 2012, wanneer het laatste hoger beroep voor de arbitragecommissie heeft gediend. De winnaars van de Tours van 1992 tot 2002 kunnen dan hopelijk tevens bekend gemaakt worden.
Het kabinet trekt de komende vier jaar 441 miljoen euro uit voor een landelijk dekkend netwerk van Centra voor Jeugd en Gezin. De Centra krijgen als taak vroegtijdig in te grijpen bij probleemgezinnen. Ze richten zich op kinderen van nul tot negentien jaar en worden gevestigd in consultatiebureaus, scholen, gezondheidscentra en buurthuizen. 'We zijn de vrijblijvendheid voorbij', aldus minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin. Ouders kunnen via de centra onder andere steun krijgen om hun schulden te verminderen, maar dan moeten zij in ruil daarvoor wel verplicht een opvoedingscursus volgen.